elbil batteri

Selv om hjemmelading av elbil kan være brannfarlig, så betyr ikke det at elbiler er brannbomber. Tall fra 2022 viser at det var 22 elbilrelaterte branner, mens tall for bensing- eller dieselbiler var 697. I tillegg var det 20 branner i hybrid, 5 med gass og 3 biler med annet drivstoff.

Lad elbilen riktig

Den beste måten å lade brannsikkert og miste minst mulig strøm er å lade med høyest mulig kraft. For å kunne det må du ha en ladeboks. Med nye regler for elbillading, den såkalte installasjonsnormen NEK 400, må det installeres en ladestasjon uten vanlige eller industrielle stikkontakter.  

Installer hjemmeladeboks og unngå lading i stikkkontakter, og sørg for riktig bruk og vedlikehold av bilen. Det finnes ikke tall for hvor mange branner som skyldes hjemmelading av elbil, men det å lade i stikkontakt kan være farlig. Følg retningslinjene fra Direktoratet for Sikkerhet og beredskap. Fra og med juli 2022 er det krav om ladeboks med type 2-kontakt ved nyinstallasjon for fast elbil-lading, men denne standarden har ikke tilbakevirkende kraft. Det betyr at såkalt nødlading fremdeles er lov. Disse retningslinjene gjelder kun der du lader til daglig. Du kan altså fremdeles nødlade hos andre, men det er viktig å følge med på kontakten under lading, fordi varmgang kan forekomme. I tillegg til at lading med stikkontakt er farlig, kommer mye av strømmen du betaler for heller aldri fram til bilen. Det blir dermed både dyrt og farlig å lade med stikkontakt. Vanlige stikkontakter er ikke egnet for belastningen som elbil-lading gir over tid. Dette øker faren for feil, brann og varmgang i kablene. Skjøteledning, kabelspole og stikkontakt bør så langt du kan unngå, evt bare som nødlading over kort tid, og under observasjon. Kjenn etter varmgang, og ikke lad om natten.

Lad batteriet regelmessig

Det er viktig å lade batteriet regelmessig for å opprettholde god batterikapasitet, og for å unngå å tømme batteriet helt. Det anbefales å lade bilen når batterinivået når rundt 20-30 %.

Hold batteriet kjølig

Batteriet i en elbil kan påvirkes negativt av høye temperaturer. Derfor er det viktig å unngå å parkere bilen i direkte sollys og å kjøre i høye temperaturer når det er mulig.

Beskytt batteriterminaler og elektriske tilkoblinger med Fluid Film

Fluid Film kryper godt, fortrenger vann, inneholder ingen løsemidler, vil ikke tørke ut, og trenger inn til bunnen av alle metaller. Dette gir beskyttelse mot korrosjon fra både naturlige og industrielle atmosfærer. Rengjør rundt batteripolene, lag tilkoblinger og spray deretter med Fluid Film. De ikke-tørkende egenskapene til Fluid Film gir langsiktig beskyttelse ved veiledende bruk. Fluid Film forhindrer også at batteriholderne korroderer. Ubeskyttede terminaler kan føre til korrosjon av ledningsnettet, noe som kan føre til dyre reparasjoner.