Antirustbehandling

Etter å ha tatt EU-kontroll og andre tester på over 50.000 biler, har vi gjort oss noen tanker om hvordan man best holder rusten unna.

Tradisjonell antirustbehandling av bil kan utføres på en helt ny bil. Da er den rustfri og tørr, og denne type behandling har da en funksjon. Nye biler lagres ute, og ved første regnbyge er dørene våte inni. En ny bil som skal antirustbehandles er derfor ikke tørr i dørene. Vi erfarer at arbeidet er et håndverk som utføres forskjellig. Ikke alle demonterer plastinnerskjermer, selv om man sier at det gjøres. Det brukes vann for å rengjøre understell, og da klarer man ikke å få tørket opp i dører og kanaler, selv om verkstedet hevder å ha gode tørkeanlegg. Resultatet er at en blanding av vann og antirustmiddel blir liggende i bunnen av kanalene, og denne unyttige "grøten" holder på fukten og tetter dreneringshull. Flere verksteder dropper behandlingen av hulrom, og en av grunnene er frykt for problemer med sensorer som kan ligge inni kanaler og stolper på nyere biler. Vi har fått tilbakemelding fra denne type antirustverksted på at disse sensorene kan ødelegges med tradisjonelle midler. En vanlig slurvefeil er at man ikke behandler på de viktige områdene ved jekkfestene, der labbene for løftebukken har vært. Ved vanlig antirustbehandling anbefales ofte tre års intervall, men noen verksteder anbefaler at kunden kommer tilbake for kontroll etter to år, da man erfarer at tre år er for lenge. Ved Fluid Film behandlig anbefaler vi halvannet års intervall. Da prisen på Fluid Film behandling er mye lavere, anbefaler vi å begynne med Fluid Film fra bilen er helt ny, og droppe førstegangsbehandling med vanlige antirustmidler.

Sandblåsing: Mange antirustverksteder fokuserer på sandblåsing. Som de sier selv, er det nemlig slik at løsemiddelbaserte midler fungerer dårlig oppå rust. Problemet er at man ikke får sandblåse der det trengs mest: I hulrom og falser og på andre vanskelig tilgjengelige steder. Det er mange ulemper med å sandblåse - det er grunnen til at dette praktisk talt ikke gjøres i Sverige. Man får sand i hulrom som er vanskelig å fjerne, samt i bremser, dynamo osv. Det kommer ofte sand ut av varmeapparatet etter en slik jobb også. Prisen på en antirustbehandling med sandblåsing er typisk kr 15 - 20.000,-.

Oljebehandlingutføres av et fåtall antirustverksteder. Ofte utføres denne type behandling av "bønder" og andre som driver med bil og mekanisk arbeid i liten skala eller på si. Oljen som brukes kan være spillolje, motorolje, sagkjedeolje eller hydraulikkolje. Ofte lager man seg sin egen blanding, og den kan da inneholde diesel og vanlig antirustmiddel. Hovedinnholdet er uansett petroleumsbasert olje. Disse oljene har en mer ruststoppende virkning enn tradisjonell antirustbehandling. Ulempen er at olje trekker til seg skitt. Dette kan hevdes å være en fordel, da man får en slitesterk overflate, og at ved gjentatte behandlinger blir det mer slitesterkt for hver gang. I praksis bygger det seg opp mye skitt, oljen trekker ut i skitten, og det begynner å ruste på baksiden. Hvis man skal spyle av skitten og begynne på nytt regelmessig, blir det både mye arbeid, skitt og søl, og man er i en rundgang som ofte er ugunstig. Andre ulemper er lukt, spesielt fra diesel, og dårlig helsevennlighet.

Oljebehandling

Fluid Film 

Det finnes ikke noe som stopper rust er det noen som sier. "Rust i karosseriet kan være svært vanskelig å stoppe" sa daglig leder i et antirustsenter som har drevet siden midt på 70-tallet. Vi forstår disse utsagnene godt! Fluid Film er et produkt som virker på en måte man må erfare. Vi kjenner ikke til andre produkter som kryper ca. 15 cm i alle retninger på plan flate eller gjennom falser og nagler, ikke størkner (du blir våt på fingeren etter flere år), ikke fordamper, er miljøvennlig, og ikke trekker til seg skitt slik andre oljer gjør. Fluid Film stopper rust!

Fluid Film er basert på lanolinolje (ullfett/sauefett) og har vært brukt i hele verden siden 1943 på skip og i offshoreindustren, bl.a. på grunn av sine saltvannsbestandige egenskaper. På grunn av de gode rustbeskyttende og ikke minst ruststoppende egenskapene, har Fluid Film vokst seg store innenfor mange bransjer og bruksområder. Vi erfarer at den virker helt unikt til understellsbehandling, både på nye og gamle biler. Vi anbefaler Fluid Film NAS til førstegangsbehandlig både til hulrom og understell, da denne er svært penetrerende. Den sprayes på med trykkbegerpistol. Normalt går det ca. 6 liter til en komplett behandling av en personbil (ca. 4-9 liter avhengig av bilstørrelse). Til tunge kjøretøy kjøpes 19 liters spann. Vi har alt du trenger til antirustbehandlingsjobben, så lenge du har en kompressor.

Penetrerer: Fluid Film NAS er svært penetrerende, fortrenger vann og samler ikke skitt slik som vanlig olje gjør. Da den ikke fordamper eller størkner, er den aktiv og penetrerende over lang tid. Skikkelig gravrust kan suge til seg, slik at man kan gjenta etter en dag eller to, for å mette rusten, slik at overflaten forblir våt. 

Mykgjør gammel behandling: Vi får mange positive tilbakemeldinger fra kunder på at Fluid Film mykgjør gamle og harde løsemiddelbaserte antirustmidler.

Miljøvennlig: Fluid Film er løsemiddelfri og har under 1% VOC. Den er ikke giftig eller farlig og har flammepunkt på 207 ºC (NAS). Fluid Film svir ikke gress og vegetasjon, og egner seg derfor godt til landbruksmaskiner. Spray på en blomst, og den dør ikke før den skal!

Fornøyelig jobb: Trykkbegerpistolen gir en fin tåke som er lett å dosere, slik at det akkurat ikke begynner å renne eller dryppe. Vi får gang på gang tilbakemeldinger om at det ikke kommer en dråpe på gulvet. Lukten er naturlig og helt grei, og den føles som håndkrem på hendene, men den skal ikke brukes som det. Bruk hansker. Du kan ligge på bakken og sprøyte over deg uten verneutstyr. Blir du litt småklissete i håret, er det bare å ta en dusj etterpå. Får du Fluid Film der det ikke hører hjemme, er det bare å tørke av med papir.

Pass opp: Fluid Film skader ikke lakk, gummi, plast e.l. Tvert imot kan du bruke den til å polere lakk, plast, krom osv. Gummi som ikke er oljebestandig bør du holde deg unna. På en bil gjelder dette de myke dørpakningene og eventuelt terskellister. Noen nyere biler har kjølevannsslanger som ikke er oljebestandig, så unngå disse også. På elbil skal man ikke sprøyte på de orange kablene, men litt NAS er meget bra på ladekontakten. Tørk bort overskytende olje i kontakten med for eksempel en kutips. 

Forarbeid: Løs antirustbehandling, rust og skitt kan fjernes med skrape, slagghakke, stålbørste og trykkluft. Det er ikke nødvendig å fjerne all rust og "tynn" skitt da Fluid Film penetrerer svært bra. Sandblåsing er bare en ulempe, da behandlingen vaskes lettere av harde glatte flater. Fluid Film trekker gjennom gammel hard tradisjonell antirustbehandling og mykgjør denne, faktisk slik at du kan skrape den av om du ønsker.

Tips: Når understellet behandles, kan du prøve å unngå bremseskiver, tromler og eksosrør, evt. tørke av med papir. Bremseskjold på skive- og trommelbremser kan pensles. Det som kryper ut på lakken kan vaskes av med svamp, Ren Bil og varmt vann, ev. sprøyte på avfetting først.

Hulrom: Ved hulromssprøyting anbefales å varme opp oljen ved å sette sprøyten i varmt vann ved temperaturer under 10 grader. I tillegg kan man piske den opp med en malingsomrører på drillen. I og med at Fluid Film er tiksotropisk blir den da tynnere. Det anbefales 0,2 mm hulromsdyse. Bruk 8 bar og hendelen helt inn. Sonden leverer da rikelig til alle kanter. Vinkelsonden kan også brukes til hulrom. Der man ikke kommer til med vinkelsonden, er det også et alternativ å bruke sprayboks med hulromssonde. Stikk sonden helt inn og spray mens du trekker ut. Lag et merke på sonden noen cm fra dysen med tusj eller teip, slik at du kan stoppe før dysen kommer ut. I dører kan det være en fordel med 180° dyse istedenfor 360° sprøytebilde. Man kan da tette en av de tre dysene på en sprayboks hulromssonde. Bruk fortrinnsvis hull som allerede er i karosseriet. Hvis det er nødvendig, borrer man ekstra hull for å føre inn sonden. Hullet tettes etterpå med propp. Hvis det finnes snelle for sikkerhetssele i stolper eller ved innerskjermer bak, bør du dra selene helt ut og feste dem først. Ikke overdriv i dører og sidekanaler, da Fluid Film er aktiv og penetrerende år etter år, og kan krype oppover dørene og kanalene. Dette skader ikke lakken, men gjør at du må vaske bilen.

Gel BN: Der vannspruten og slitasjen er størst, i hjulhus, langs sidekanalkanter og det som stikker ned og frem på undervogn, bør man senere etterbehandle med Fluid Film Gel BN. Den er tykkere og mer slitesterk og må pensles på. Der man har forbehandlet med NAS, bør denne få sette seg litt før man får Gel BN til å henge. Eventuelt kan man pensle/jobbe inn Gel BN til en "emulsjon" etter en dag eller to. Man kan gjerne først pensle på Gel BN på alle utsatte steder; sidekanaler, bærearmer, traverser og der det er gravrust. Etterpå sprøytes NAS oppå. Da får man ekstra tykk og slitesterk beskyttelse der det trengs mest. Alternativt kan man bruke WRO-EP som er enda mer slitesterk enn Gel BN. 

Bonus: Når du behandler med Fluid Film, vil også bolter, fjærblad osv. smøres, rustløses og konserveres. En stor fordel - ikke minst på tyngre kjøretøy. Husk lastavhengig ventil, krok, hengsler, låsesylindre osv. Fluid Film fryser ikke og brukes på lastebiler til låser, kontakter, bommer, alle bevegelige deler og problemområder. Wirer på kraner osv. behandles med Liquid A da oljen ikke trekker til seg skitt, men fortrenger vann og suges inn til kjernen. Den våte overflaten er tørr dagen etter.

Fordel på elektrisk anlegg: Fluid Film er ikke konduktiv og fortrenger vann og brukes derfor på elektriske terminaler og kontakter, fordelerlokk, batteripoler osv.  Du trenger derfor ikke å være redd for å sprøyte på ledningsnett, sonder o.l. Tvert imot bør du sprøyte på kontakter og jordingspunkter for å unngå kontaktproblemer på grunn av salt, vannsprut og korrosjon. Husk ABS sensorer og nivågivere for xenonlys (både kuleledd og kontakt). En stor fordel med Fluid Film er at den også er bra for sensorer som ligger inni kanaler og stopler, i motsetning til tradisjonelle midler. Fluid Film gir bedre og lengre beskyttelse enn silikonspray, kontakt-, universal- og vaselinspray.

Airless: Vi lagerfører også luftdrevet airless høytrykks sprøyteutstyr for 208 liter fat, med utvalgte dyser og sonder til antirustverksteder og andre firma.

Rengjøring, lagring og tynning: Sprøyteutstyr og sonder trenger ikke og bør ikke rengjøres etter bruk, da Fluid Film ikke størkner. Hvis det er NAS igjen i trykkbegerpistolen bør den helles tilbake i kannen for lagring. Fluid Film kan fjernes med steamer og/eller vanlig avfetting, f.eks. CleanAll eller white spirit. Ikke bland med andre produkter. Tynning gjøres i første rekke ved omrøring eller risting av kannen. Fluid Film er tiksotropisk, det vil si at den blir tynnere ved omrøring på samme måte som kvikksand. Vil du ha enda tynnere olje kan den varmes opp for eksempel i en bøtte varmt vann. Man kan også tilsette Liquid A. I lukket emballasje kan middelet lagres over ubegrenset tid.

FAQ:

Kan man lakkere eller bruke tradisjonelle antirustmidler oppå Fluid Film? Nei, siden Fluid Film aldri størkner vil ikke noe henge på.

Kan man vaske bort Fluid Film og bruke vanlig antirustbehandling senere? Ja. Da fjernes Fluid Film med steamer og/eller med avfetting, som for eksempel CleanAll.

Kan jeg påføre Fluid Film med oljedusjsprøyte eller sugekoppistol? Mange har prøvd dette først, siden man hadde dette fra før, men kommer tilbake og kjøper Vaupel trykkbegerpistol, og blir veldig fornøyd med denne. Sonden kommer man til med over alt, og du får en fin sprøytetåke.

Nye biler ruster

Dette bildet er av en travers foran på en ti år gammel 2001-modell. Denne måtte byttes ut etter en EU-kontroll. Mange nye biler har karosserier som er bra behandlet, men traverser, bensintanker, bærearmer, bremserør og tilhengerfester er deler som ofte er dårlig behandlet.

Fremst på sidekanalene, ved jekkfestene, slites lakk og behandling på mange biler på grunn av steinsprut. Dette gjelder også hjulbue og nedre del av forskjerm. Det har ikke vært uvanlig at det er slitt til bart stål på ett år gamle biler. Dette dekkes ikke av rustgarantien, siden det er ytre slitasje. Vi anbefaler derfor å montere skvettlapper, spesielt foran. Ofte kan disse kjøpes som originalt ekstrautstyr, og er da tilpasset og lett å montere. Våre antirustverksteder har også fettlist for montering på hjulbuekantene, og kan også montere Lokari plastinnerskjermer på aktuelle biler.

Travers